About

H redworlds.gr είναι μια ιστοσελίδα για την επιστημονική φαντασία (και το φανταστικό γενικότερα) στην Ελλάδα.

Γιατί όμως μια ελληνική, «εθνική» σελίδα; Γιατί άρθρα και υλικό για την εφ στα αγγλικά βρίσκεται στο δίκτυο εύκολα, με μεγάλη πληρότητα και εγκυρότητα. Δεν θα καλύπταμε κανένα κενό αν φτιάχναμε μια σελίδα με τέτοιο περιεχόμενο. Αντίθετα...

Εδώ θα βρείτε:

  • Άρθρα (και αναλύσεις, δοκίμια, διατριβές...) που αφορούν την ελληνική επιστημονική φαντασία (εφ)
  • Άρθρα, κριτικές κλπ. που αφορούν την ξενόγλωσση εφ, αλλά έχουν γραφτεί στα ελληνικά στο πρωτότυπο
  • Εισαγωγές και προλόγους ελληνικών εκδόσεων εφ
  • Κριτικές έργων που έχουν γραφτεί στα ελληνικά στο πρωτότυπο (και αφορούν έργα ελληνικής ή ξένης εφ) ή κριτικές έργων Ελλήνων που έχουν γραφτεί σε οποιαδήποτε γλώσσα
  • Συνεντεύξεις
  • Διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων -ή και ξένων, γραμμένα στα ελληνικά στο πρωτότυπο
  • Αρχειακό υλικό οποιασδήποτε μορφής (όπως πχ. εξώφυλλα, περιεχόμενα βιβλίων, φωτογραφίες και κάθε τι άλλο σχετικό)

Η ιστοσελίδα είναι ακόμα σε κατάσταση beta. Δεν έχει ολοκληρωμένη μορφή και το περιεχόμενό της είναι -για την ώρα- περιορισμένο. Εμπλουτίζεται πάντως, διαρκώς.

H redworlds.gr δεν είναι εμπορική σελίδα. Δεν περιέχει διαφημίσεις, δεν ζητά χορηγίες και η πρόσβαση σε αυτήν είναι ελεύθερη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής συνδρομή.

Συνεργασίες

Η redworlds.gr δεν είναι έργο ενός ανθρώπου. Ζητά τη συνεργασία του κοινού προκειμένου να αποκτήσει την επιθυμητή πληρότητα.

Μπορείτε να στείλετε τη συνεργασία σας με μέιλ. Είτε πρόκειται για άρθρο αρχειακού χαρακτήρα (πχ. μια παλιά εισαγωγή σε βιβλίο, μια παλιά κριτική δημοσιευμένη σε περιοδικό κλπ.) που διαθέτετε σε ψηφιακή μορφή είτε για κάποιο άρθρο ή κριτική που θα γράψετε ειδικά για την ιστοσελίδα, τότε επικοινωνήστε μαζί μας στο nikos.almpanopoulos - παπάκι - redworlds.gr για τα σχετικά.

Διευκρινίζεται ότι ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας διατηρεί το δικαίωμα για επιμέλεια του κειμένου σας: ακόμα και στα ήδη δημοσιευμένα κείμενα παρέχεται η σχετική φροντίδα που τα κάνει ευανάγνωστα στις μέρες μας (πχ. το πολυτονικό μετατρέπεται σε μονοτονικό, η ορθογραφία επικαιροποιείται κλπ.) αλλά και στα κείμενα που γράφονται ειδικά για την redworlds.gr ο αρχισυντάκτης έχει τον τελευταίο λόγο.

Τακτικοί συνεργάτες αποκτούν (εφόσον το επιθυμούν!) λογαριασμό editor για να ανεβάζουν μόνοι τα κείμενά τους.

Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί στους συνεργάτες ότι τα πρωτότυπα κείμενα -εκείνα δηλ. που δημοσιεύονται πρώτη φορά στην redworlds.gr- μοιράζονται με την άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial - ShareAlike (βλ. επόμενη παράγραφο).

Πληροφορίες για το copyright

Με ποιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιείτε το περιεχόμενο της Redworlds.gr πέρα από την ανάγνωσή του;

copyright 3.0 attribution noncommercial sharealike

Ως ειπώθηκε, η ιστοσελίδα έχει στόχο να φέρει το ελληνόγλωσσο κοινό σε όσο πιο ολοκληρωμένη και πλατιά επαφή είναι δυνατό με κείμενα και έργα για την ελληνική εφ. Για το λόγο αυτό, το περιεχόμενο που της ανήκει* μοιράζεται με την άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial - ShareAlike.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά:

Πρώτα από όλα, το εν λόγω περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, χωρίς άδεια της ιστοσελίδας. Μπορείτε να το αντιγράψετε (εμπρός, copy-paste, είναι εύκολο) και να το διανείμετε εκ νέου με κάθε μέσο και τρόπο.

Αλλά όχι μόνο αυτό: Μπορείτε επίσης να αναδημιουργήσετε πάνω σε αυτό το υλικό: να το αναμείξετε, να το τροποποιήσετε, να το επεξεργαστείτε, να δημιουργήσετε κάτι νέο.

Υπάρχουν όμως τρεις όροι που πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθείτε:

(α) Αναφορά ΔημιουργούΘα πρέπει να καταχωρίσετε στο έργο σας αναφορά στο δημιουργό, στον αρχικό εκδότη (πχ. στον εκδοτικό οίκο του περιοδικού ή βιβλίου που το φιλοξένησε αρχικά) και στην Redworlds.gr από την οποία αντλήσατε το υλικό, με σύνδεσμο της άδειας (δηλ. με επεξήγηση ότι το έργο μοιράζεται με άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial - ShareAlike) και αναφορά στο αν έχουν γίνει αλλαγές ή όχι. Επιπλέον, η αναφορά στο δημιουργό δεν πρέπει να υπονοεί ότι αυτός αποδέχεται το έργο σας ή τη χρήση που εσείς κάνετε.

(β) Μη Εμπορική Χρήση — Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό για εμπορικούς σκοπούς. Δεν μπορείτε δηλαδή -ένα απλό παράδειγμα- να εκδώσετε ένα βιβλίο ή να δώσετε μια σειρά αμειβομένων διαλέξεων αναπαράγοντας κείμενα και πληροφορίες που έχουν αντληθεί από την Redworlds.gr. Για να κάνετε κάτι τέτοιο θα χρειαστείτε την άδεια της σελίδας.

(γ) Παρόμοια Διανομή — Αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, υποχρεούστε να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να αξιοποιήσετε υλικό, αλλά να το διανείμετε απαγορεύοντας την ελεύθερη χρήση της δουλειάς σας από τρίτους.

Ή, και λίγο πιο απλά...:

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης της σελίδας πιστεύει στην ελεύθερη και όσο το δυνατόν πλατύτερη διάδοση της γνώσης. Σας παροτρύνουμε λοιπόν να αξιοποιήσετε το περιεχόμενο ελεύθερα, δεν σας επιτρέπουμε όμως με τη σειρά σας να το κλειδώσετε σε τρίτους.

~~

* Υπάρχει φυσικά και περιεχόμενο που δεν ανήκει στην ιστοσελίδα. Πρόκειται για άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές κλπ. (πχ. μια εισαγωγή σε ένα βιβλίο που κυκλοφορούσε ή κυκλοφορεί) που δημοσιεύονται στην redworlds.gr με την άδεια του συγγραφέα ή του εκδότη τους.  Σε αυτή την περίπτωση o ενδιαφερόμενος οφείλει να ζητήσει την άδεια του συγγραφέα ή/και του εκδότη για οποιαδήποτε χρήση τους. Η υποχρέωση για αναφορά δημιουργού - μη εμπορική χρήση - παρόμοια διανομή ισχύει σωρρευτικά, εφόσον το κείμενο αντληθεί από την redworlds.gr.