Ο Μπράιαν Όλντις στην Αθήνα

Submitted by nikosal on Fri, 12/14/2018 - 14:54

Το Σάββατο 9 Μαΐου 1993 ο Μπράιαν Όλντις (Brian Aldiss, 1925-2017) βρέθηκε στην Αθήνα και συνομίλησε με φίλους της εφ. Ο Δημήτρης Αρβανίτης έγραψε στο Nova (τ. 2, 1994) την ακόλουθη μικρή ανταπόκριση.

~~

Το πρώτο τεύχος του Nova έχει ήδη πάρει το δρόμο του για το τυπογραφείο. Στο κέντρο της Αθήνας, στο μικρό αλλά «καλτ» βιβλιοπωλείο Solaris, ένας ηλικιωμένος κύριος υπογράφει βιβλία και συζητά εύθυμα με πολλούς νεαρούς που έχουν μαζευτεί γύρω του. Είναι ο Bρετανός συγγραφέας Μπράιαν Όλντις, γνωστός στους μυημένους αναγνώστες εφ στην Ελλάδα, αλλά και στους υπόλοιπους από τα βιβλία του Φρανκενστάιν λυόμενος (1973) κει Δράκουλας λυόμενος (1991) που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αίολος το 1991 καιτο 1992 αντίστοιχα.

Περαστικός από την Ελλάδα, ο Όλντις δέχτηκε την πρόσκληση του Αίολου και του Solaris για μια μικρή εκδήλωση. Επί δύο ώρες, αρκετοί Έλληνες φίλοι της εφ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον 68χρονο συγγραφέα. Καταδεκτικός και πνευματώδης, κέρδισε γρήγορα όλους όσοι τον συνάντησαν, από νέοι γύρω στα 20 μέχρι και 50ρηδες που έδειξαν ότι τον διαβάζουν από χρόνια. Υπέγραψε πολλά βιβλία του, τις ελληνικές μεταφράσεις, αλλά και αρκετές αγγλικές εκδόσεις που έφεραν μαζί τους οι περισσότερο προετοιμασμένοι. Ζήτησε να μάθει για την κατάσταση της εφ στην Ελλάδα, και εντυπωσιάστηκε βλέποντας τη μεγάλη ανθολογία του Εξάντα, όπου ανακάλυψε και τον εαυτό του.

Αν και το όνομά του προφέρεται Όλντις, δεν τον πειράζει που συνηθίζεται να αποδίδεται στα ελληνικά Άλντις, καθώς αυτό τον φέρνει πρώτο στην αλφαβητική κατάταξη («0 κακόμοιρος ο Ζελάζνι», είπε, «πάντα μπαίνει τελευταίος στην Αγγλία!») Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της εφ σήμερα, απάντησε: «Το τελευταίο βιβλίο της Αμερικανίδας Τζούλιαν Μέι κυκλοφόρησε σε ένα εκατομμύριο δεμένα αντίτυπα». Στις ΗΠΑ (όπως είναι γνωστό), τα περισσότερα νέα βιβλία κυκλοφορούν πρώτα δεμένα με σκληρό εξώφυλλο, και οι εκδόσεις τσέπης ακολουθούν μετά από ένα χρόνο περίπου. «Αυτό είναι πρωτάκουστο για την εφ. Αλλά για μένα η εφ οφείλει να είναι ανατρεπτική, και αν θέλεις να πουλάς ένα εκατομμύριο βιβλία από την πρώτη έκδοση, δεν μπορείς βέβαια να είσαι ανατρεπτικός1».

Είναι αισιόδοξος; «Προσεύχομαι κάθε βράδυ», είπε, «να μην πάμε σε άλλους πλανήτες και τους κάνουμε κι εκείνους σκατά σαν τον δικό μας». Στην ερώτηση αν έχει επισκεφτεί άλλον πλανήτη, απάντησε ανάλογα: «Ναι, έχω πάει στην Κίνα».

Ο Όλντις είναι ιδρυτικό μέλος μιας παγκόσμιας οργάνωσης, της World SF, που ιδρύθηκε το 1976 στο Δουβλίνο από επαγγελματίες της εφ (όχι μόνο συγγραφείς, αλλά και καλλιτέχνες, κριτικούς, εκδότες, πράκτορες κ.λπ.). Σκοπός της οργάνωσης είναι «η γενικότερη διάδοση της δημιουργικής εφ, η ανταλλαγή ιδεών (...) η καλλιέργεια στενότερων δεσμών μεταξύ εκείνων που ήδη τρέφουν τόσο βαθιά κοινά ενδιαφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο». Πρόεδροί της έχουν διατελέσει, εκτός από τον Όλντις (1982-84), ο Χάρι Χάρισον (1978-80), ο Φρέντρικ Πολ (1980-82), ο Νόρμαν Σπίνραντ (1988-90) κ.ά.

Κάποια στιγμή λοιπόν, ο Όλντις ανήγγειλε με επίσημο ύφος ότι εκπροσωπεί μια μυστική οργάνωση που ελέγχει τόσο τον Μπιλ Κλίντον όσο και τον Τενγκ Σιάο Πινγκ, και είναι εξουσιοδοτημένος να απονείμει ένα βραβείο στον γνωστό Έλληνα επιμελητή και ανθολόγο εφ και φαντασίας Μάκη Πανώριο. Ακολούθησε η απονομή, κάτω από ενθουσιώδη χειροκροτήματα, ενός γυάλινου αγαλματιδίου. Επρόκειτο για το βραβείο «Καρέλ», που έχει καθιερώσει η World SF ειδικά για τους μεταφραστές, για να τιμήσει την προσφορά τους στην διάδοση της εφ. Άλλα τέσσερα Καρέλ απονεμήθηκαν φέτος σε μεταφραστές από την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Αργεντινή και την Ισπανία.

Η συνάντηση έκλεισε με γεύμα σε στενό κύκλο σε κεντρικό αθηναϊκό εστιατόριο2.

Γεύμα με Μπράιαν Όλντις
Από δεξιά: ο εκδότης του Αίολου, Γ. Κουτσαφτής με τη σύζυγό του, η νύφη του συγγραφέα, ο Μ. Όλντις με τη σύζυγό του, ο γιος Όλντις, ο Μ. Πανώριος και ο Δ. Αρβανίτης

 

  • 1. Στο πρωτότυπο: «...να κάνεις κριτική».
  • 2. Απ' όπου και η φωτογραφία (αρχ. Δ.Α.)
Species of articles