Παρουσίαση ελληνικής εφ στην Ανδρομέδα

Submitted by nikosal on Mon, 08/12/2019 - 18:17

Στη δεύτερη σελίδα (εσώφυλλο) του φανζίν Ανδρομέδα η στήλη «Η ελληνική λογοτεχνία της εφ σήμερα» παρουσίαζε έργα Ελλήνων συγγραφέων. Παρακάτω οι παρουσιάσεις των τριών πρώτων τευχών.

Τα κείμενα ήταν ανυπόγραφα, αλλά ανήκαν μάλλον στον Χρήστο Λάζο.

~~~

[Τεύχος 1: Δημήτρης Λιμπερόπουλος, Ο κατακλυσμός]

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λιμπερόπουλος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γ.Β. Βασδέκης το βιβλίο του εφ Ο κατακλυσμός που μάλλον πρέπει να έχει και συνέχεια.

Από κάποια αιτία αρχίζουν να λιώνουν οι πάγοι, τεράστιες καταστροφές εξαφανίζουν τις μεγαλουπόλεις και η μόνη σωτηρία για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους είναι να μεταφερθεί μια επίλεκτη ομάδα στη Σελήνη. θα σωθούν μόνο 30, αλλά ποιοι θα είναι αυτοί;

Το βιβλίο έχει πρωτότυπο θέμα και είναι αρκετά καλογραμμένο ενώ περιέχει και πολλά στοιχεία ελληνικότητας. Ο συγγραφέας υπόσχεται πολλά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

~~~

[Τεύχος 2: Γιάννης Δ. Μπάρτζης, UFO στα Διγελιώτικα]

Ένα πολύ ωραίο παιδικό και νεανικό βιβλίο εφ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη που αφορμή της συγγραφής του έχει τους ιπτάμενους δίσκους, τα γνωστά σε όλους πια UFO. Ένα UFO στα Διγελιώτικα και όλοι οι νεαροί απογειώνονται σε αναζήτηση των εξωγήινων επισκεπτών.

Αν κανείς θελήσει να σνομπάρει το βιβλίο σαν νεανικό ή παιδικό θα κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Πρόκειται για βιβλίο γραμμένο με μεγάλη ευαισθησία και αγάπη για το νεανικό κοινό του μέσα από τις σελίδες του οποίου ο συγγραφέας του Γιάννης Δ. Μπάρτζης,  διδάσκαλος, προσπαθεί να εμφυσήσει στους επίδοξους ανιχνευτές των UFO την αγάπη για την έρευνα, το πάθος της αναζήτησης, τη συντροφικότητα και την περιέργεια των νεαρών, στοιχεία όλα αυτά της νεανικής και παιδικής ηλικίας.

Το βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα του είδους του και ο συγγραφέας ξεκινώντας από ένα απλό περιστατικό που πιθανότατα να ήταν και πραγματικό κατορθώνει να στήσει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα με σφικτή πλοκή που δεν κάνει πουθενά κοιλιά ούτε πλατειάζει. Οι διάλογοί του είναι δοσμένοι με την τρυφερότητα και φρεσκάδα της νεανικής ηλικίας και στο σημείο αυτό φαίνεται καθαρά η καθημερινή επαφή του με το νεαρόκοσμο και την αμεσότητα του διαλόγου.

Πρέπει να τονιστεί και η ευρηματικότητα του συγγραφέα αναφορικά με την εμφάνιση των εξωγήινων που υποδηλώνεται κάπου - κάπου αλλά ο τελικός προσδιορισμός της μορφής τους δεν γίνεται παρά μόνο προς το τέλος. Η εμπλοκή των «μεγάλων» στο κόλπο, δηλαδή στη μυστική αναζήτηση των παιδιών, η σταδιακή τους φόρτιση από την αποκάλυψη του μυστικού και η αποδοχή μαζί με την βοήθεια που προσφέρουν δίνονται με τρόπο γοητευτικό.

Επειδή έχω την πείρα της ανάγνωσης πολλών άλλων βιβλίων εφ για παιδιά πιστεύω ότι πολύ δίκαια το βιβλίο του Γιάννη Δ. Μπαρτζή πήρε το βραβείο επιστημονικής φαντασίας για το 1989 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του αφιερώνει στους μαθητές του της Ε' τάξης του δημοτικού σχολείου Καλαβρύτων της σχολικής χρονιάς 1988-1989.

~~~

[Τεύχος 3: Κίρα Σίνου, Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας]

Η Κίρα Σίνου, γνωστή συγγραφέας νεανικών βιβλίων, μας ξαφνιάζει και με το πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον νέο βιβλίο της Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας (εκδ. Καστανιώτης, σελίδες 183) που στηρίζεται και αναπλάθει το μύθο της περίφημης αυτής χώρας.

Όπως αναφέρει η ίδια, η πλοκή του έργου της στηρίζεται πάνω στην αφήγησή του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα, αφήγηση που την άφησε κατάπληκτη από το πλήθος των λεπτομερειών που παρουσιάζει. Έτσι μέσα από το κείμενο της συγγραφέως οι νέοι έρχονται σε επαφή άμεση με το αρχαίο κείμενο, που εμπλουτίζεται από την δεξιοτεχνική της πένα για να μας δώσει μία περιπέτεια που καθηλώνει τον αναγνώστη, νέο και μεγαλύτερο. Προσωπικά νομίζω ότι είναι η ωραιότερη μυθοπλασία σχετική με την περίφημη αυτή χώρα του ονείρου και της πραγματικότητας.

Μέσα από την περιγραφή του τοπίου, του πλούτου και της επιστημονικής ή καλλιτεχνικής τελειότητας των Ατλάντων η συγγραφέας αφήνει να δούμε -σαν από μικρά παραθυράκια ανοιγμένα στη θέα του παραμυθιού- και τις αδυναμίες των Ατλάντων: τις φτωχές συνοικίες που περιτριγυρίζουν τα υπέροχα ανάκτορα, τους πολλούς σκλάβους που στηρίζουν την ευημερία της χώρας, την υπεροψία των Ατλάντων για τον εαυτό τους, την περιφρόνηση που έτρεφαν προς τους άλλους λαούς και κυρίως προς τους Έλληνες -ειδικά τους Αθηναίους τους οποίους θεωρούσαν τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους τους.

Τελικά αυτή η αντιπαλότητα προς τους Έλληνες θα τους φέρει στην Ευρώπη όπου θα γίνουν μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Η συνέχεια θα δοθεί από τη μάνητα της φύσης με τη μορφή σεισμών... Ένα γλαφυρό ανάγνωσμα προσφέρει τέρψη και μόρφωση. Ωραία είναι επίσης και η εικονογράφηση της Σόνιας Μητραλιά που συνοδεύει το κείμενο.

θα ήθελα να σημειώσω ότι η Κίρα Σίνου, γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση, γνωρίζει άπταιστα ρωσικά από τα οποία και μεταφράζει. Ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά τη σοβιετική λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζω ότι κάποτε θα βρει λίγο περισσευούμενο (χρόνο) για να μας γράψει κάτι γύρω από τη σοβιετική εφ, όπως μας έχει υποσχεθεί.

Species of articles