Πάνθεον Αριστουργημάτων

Submitted by nikosal on Fri, 12/14/2018 - 10:16

Το Πάνθεον Αριστουργημάτων1 κυκλοφόρησε το 1960. Οι εκδότες, Θέμος Ανδρεόπουλος (1917-1996) και Κώστας Ραμπαζής δοκίμασαν με συντομευμένες προσαρμογές γνωστών μυθιστορημάτων και κινηματογραφικών ταινιών να προσεγγίσουν ένα κοινό διαφορετικό από εκείνο που διάβαζε υπερ-ηρωικά ή κοινά ρομάντζα. Δεν πρέπει να είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, αφού το Πάνθεον σταμάτησε με το 12ο τεύχος. Ήταν ωστόσο μια προσπάθεια που ξεχωρίζει, για πολλούς λόγους.

Πρώτα από όλα, ήδη το σχήμα του περιοδικού ήταν ασυνήθιστο. Σχεδόν τετράγωνο στο μάτι (στην πραγματικότητα 16,5 Χ 17,5 εκ.) με έγχρωμο εξώφυλλο και Α/Μ εκτύπωση στο εσωτερικό. Λίγες σελίδες, 32, αλλά πολλά σκίτσα που έκανε ο Ανδρεόπουλος. Δεν υπήρχε σελίδα χωρίς εικονογράφηση. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Τα κλασικά αριστουργήματα των μεγαλύτερων συγγραφέων του κόσμου σε αυτοτελή εικονογραφημένα βιβλία».

Οι επιλογές είχαν επίσης ενδιαφέρον. Όπως μαρτυρούν τα εξώφυλλα που βρήκα στο φόρουμ για τα ελληνικά κόμικς2, κυκλοφόρησαν οι παρακάτω τίτλοι (διατηρώ την ορθογραφία της εποχής):

1. Κόμης Μοντεχρήστος
2. Η μούμια του Ινχοτέπ
3. Κάπταιν Μπλουντ (...ήταν ο Captain Blood του Ραφαέλ Σαμπατίνι!)
4. Ρομπέν των δασών
5. Δρ Τζέκυλ
6. Ο κλέφτης της Βαγδάτης
7. Τρεις σωματοφύλακες
8. Ο πύργος των Καρπαθίων
9. Οι θησαυροί του Σολομώντα
10. Το νησί των θησαυρών
11. Το τέρας του Φρανκενστάιν
12. Μπεν Χουρ

Τουλάχιστον τέσσερις δηλαδή από τους τίτλους ήταν λίγο ή πολύ τρόμου. Αλλά θα ακολουθούσε και ο Κόμης Δράκουλας.

Η προσαρμογή ήταν καλογραμμένη και μετέφερε -είναι η γνώμη μου- ωραία το κλίμα του πρωτότυπου έργου (όσο μπορεί να γίνει αυτό σε τόσο λίγες σελίδες). Να πώς ξεκινά ο Φρανκενστάιν: «Θεέ μου... Πόσο φρικτό είναι αυτό που νιώθω! Πόσο απαίσιο! Υπάρχουν στιγμές που συχαίνομαι τον εαυτό μου... κι άλλες πάλι, που το όραμα της δόξας με κάνει να γελώ σαν τρελός... Σαν τρελός... Μα μήπως είμαι πραγματικά τρελός; Ποιος λογικός άνθρωπος θα σκεπτόταν ποτέ να επιχειρήσει αυτό που εγώ επιχειρώ; Μα, πάλι, μήπως οι επιστήμονες, οι δημιουργοί, δεν είναι λιγάκι τρελοί; Δεν κάνουν σκέψεις που οι άλλοι, οι κοινοί άνθρωποι, δεν μπορούν ούτε να τις τολμήσουν; (...) Απόψε τέλειωσα όλη μου τη δουλειά. Από την πολυθρόνα μου, κοντά στο τζάκι, μπορώ να βλέπω μέσα στο εργαστήριό μου. Πάνω στο χειρουργικό μου τραπέζι βρίσκεται ξαπλωμένο το δημιούργημά μου. Ακόμα είναι άψυχο. Η σάρκα του κρύα. Κι η μορφή του, με τα κλειστά μάτια, αποκρουστική».

Η πρώτη σελίδα του Φρανκενστάιν

 

 

 

 

 

 

 

Παρατηρεί κανείς την περίτεχνη δουλειά του Ανδρεόπουλου, που στην ταυτότητα αναφερόταν ως «υπεύθυνος» ενώ ο Ραμπαζής ως «καλλιτεχνικός διευθυντής». Για την ιστορία, τα γραφεία τους ήταν Πραξιτέλους 1, 5ος όροφος και το τηλέφωνο 35-271...

Το Πάνθεον πωλούνταν στα περίπτερα 3 δρχ. Σύμφωνα με αναγγελία στην τελευταία σελίδα του τ. 11, αν δεν είχε διακόψει, θα είχαν ακολουθήσει οι ακόλουθοι τίτλοι:
13. Ο Κόμης Ντράκουλα
14. Μόμπυ Ντικ
15. Ο Ιβανόης

  • 1. Για το μικρό αυτό άρθρο χρησιμοποιήθηκαν δύο τεύχη του περιοδικού από τη βιβλιοθήκη του Δημήτρη Παναγιωτάτου.
  • 2. Το σχετικό τόπικ εδώ: https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/11546-πανθεον-αριστουργηματων/ (χρειάζεται σύνδεση)
Species of articles