Κριτική: «Δυνατότητες»

Submitted by nikosal on Wed, 10/03/2018 - 16:41

Ο Απόστολος Μανουράς ήταν 18 ετών όταν είδε δημοσιευμένο το πρώτο του διήγημα στο περιοδικό Pixel (τ. 46, Ιούλ.-Αύγ. 1988). Οι «Δυνατότητες» αναφέρονται σε έναν άνθρωπο που αλλάζει σε «τέλειο ον» μέσα από ένα επιστημονικό πείραμα. Η συντηρητική πανεπιστημιακή ιεραρχία απορρίπτει τον καθηγητή Άλλεν Τόμσον, δεν του παρέχει τα μέσα, τον υποχρεώνει να προχωρήσει μόνος του με πειραματικό υποκείμενο και αντικείμενο τον εαυτό του.

Το θέμα, ο χειρισμός του, το κλείσιμο, η γλώσσα, όλα μαρτυρούν τη λογοτεχνική ανωριμότητα του Μανουρά την εποχή που έγραψε το διήγημα -και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Ωστόσο κάπου στο βάθος διακρίνει κανείς μια πένα και ένα πνεύμα με δυνατότητες να εξελιχθεί.

Το Pixel ήταν περιοδικό για τους υπολογιστές με πλατύ αναγνωστικό κοινό τη δεκαετία του '80. Δημοσίευε σε τακτική βάση μικρά διηγήματα αγγλόφωνης επιστημονικής φαντασίας σε μετάφραση Αυγουστίνου Τσιριμώκου και λίγα Ελλήνων συγγραφέων (δύο «ελληνικά» βρήκα, ένα του Τσιριμώκου και αυτό του Μανουρά, αλλά ίσως υπήρξαν περισσότερα).

Νίκος Αλμπανόπουλος