Κριτική: «New target group»

Submitted by nikosal on Tue, 08/20/2019 - 21:55

Το διήγημα του Απόστολου Μανουρά -σε εικονογράφηση Παντελή Παντελόπουλου- ξεκινά δυνατά με την περιγραφή του γραφείου του κ. Μπλάκι. Είναι «ένα ηρώο μοντέρνου θράσους» σχεδιασμένο να κάνει το συνομιλητή του ιδιοκτήτη της C.O. Genetics να νιώθει μερμήγκι. Στους  δύο ήρωες, κατώτερο προσωπικό στην πολυεθνική, προτείνεται να εγκλειστούν 17 βδομάδες σε ένα υπόγειο δοκιμάζοντας το νέο body fuel της εταιρίας που θα δυναμώνει όχι μόνο το σώμα του αθλητή αλλά και το νου του -τι να το κάνεις ένα άμυαλο σώμα υγιές;

Μοντέρνα γραφή, ζωηροί διάλογοι έλκουν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον. Και η υπόθεση έχει επίσης κάτι: Το κοινό του ριάλιτι που στήνει ο Μπλάκι είναι επιστήμονες και όχι αλμπάνηδες. Φυσικά διαρκώς αναμένεται η μικρή έκπληξη για το τέλος, που, πρέπει να προσθέσω, αφήνει στον αναγνώστη μια επίγευση αντι-κλιμάκωσης.

Το 1988 ο Μανουράς είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το διήγημα «Δυνατότητες» που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Pixel. Τα δύο διηγήματα δεν συγκρίνονται, αυτή είναι η διαφορά που κάνουν 17 χρόνια γραφής και ανάγνωσης.

Νίκος Αλμπανόπουλος