Δέκα βιβλία ή ιστορίες εφ που απαγορεύτηκαν

Submitted by nikosal on Fri, 02/01/2019 - 00:05

Το άρθρο σε επιμέλεια Δημήτρη Αρβανίτη για δέκα έργα εφ που απαγορεύτηκαν στην εποχή τους δημοσιεύθηκε στον Απαγορευμένο Πλανήτη, Νέα σειρά, τεύχος 3 (6) το Φεβρουάριο 1989. Είχε στηριχθεί σε στοιχεία από το The Illustrated Book of Science Fiction Lists του Mike Ashley, Virgin 1982.

~~

Εμείς (We, 1924) του Ευγένιου Ζαμιάτιν (Yevgeny Ivanovich Zamyatin). Το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε το 1920 στη Ρωσία και η πρώτη του έκδοση ήταν μια αγγλική μετάφραση που κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη το 1924. Μια έκδοση στη ρώσικη γλώσσα εμφανίστηκε το 1927 στην Τσεχοσλοβακία σ' ένα περιοδικό, ενώ ο Ζαμιάτιν άφησε τη Ρωσία για να ζήσει στη Γαλλία.

Jurgen (1919), του Τζέιμς Μπραντς Κέιμπελ (James Branch Cabell). Ένα κοινό μυθιστόρημα φαντασίας, ένα ανάμεσα σε μια σειρά βιβλίων του Cabell που διαδραματιζόταν στην ίδια μυθική χώρα, αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 1920. Ο «Σύλλογος για την καταπολέμηση της διαφθοράς» στην Νέα Υόρκη το κατηγόρησε ως «άσεμνο, ακόλαστο, πρόστυχο, πορνογραφικό και αηδιαστικό». Ό,τι χρειαζόταν ο Cabell. Την άλλη μέρα έγινε διάσημος. Δυο χρόνια αργότερα άρθηκε η απαγόρευση.

The Cheetah Girl (1923), του Κρίστοφερ Μπλέιρ ψευδώνυμο του επιστήμονα και συγγραφέα Έντουαρντ Χίρον - Άλεν / Edward Heron-Allen). Από τη συλλογή διηγημάτων The Purple Sapphire, το The Cheetah Girl, ενώ υπήρχε στα περιεχόμενα, μέσα είχε αντικατασταθεί από τη δήλωση: «Οι εκδότες λυπούνται, αλλά δεν μπορούν να δημοσιεύσουν το διήγημα αυτό». Δεν δόθηκε δικαιολογία, αλλά μάλλον οφειλόταν στο φόβο για το νόμο περί ασέμνων του '20. Το διήγημα κυκλοφόρησε σε μια περιορισμένη έκδοση είκοσι αντιτύπων το 1923.

Weird Tales (Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος 1924). Μετά από ένα χρόνο έκδοσης, το περιοδικό αντιμετώπιζε χρεοκοπία. Το τεύχος αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο, αν δεν περιείχε το διήγημα «Οι αγαπημένοι νεκροί» του C. M. Eddy, Jr., φίλου του Lovecraft, που είχε επιμεληθεί την ιστορία. Οι αναφορές στη νεκροφιλία ενόχλησαν διάφορες συντηρητικές και θρησκευτικές «ομάδες πολιτών» σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Ο Eddy υποστηρίζει πως παρ' όλο που το τεύχος αυτό αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, η δημοσιότητα ήταν αρκετή για να κρατήσει το περιοδικό ζωντανό.

«Paradise Crater» (1945), του Φίλιπ Γουίλι (Philip Wylie). Μια ιστορία που αναφερόταν στις υπερφυσικές παρενέργειες μια πυρηνικής έκρηξης. Ο εκδότης του περιοδικού όπου θα δημοσιευόταν την έστειλε στην Ουάσιγκτον για έγκριση. Η Εθνική Ασφάλεια κράτησε το διήγημα, που δημοσιεύτηκε τελικά μετά την Χιροσίμα. Υπήρξαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά με ιστορίες που ασχολούνταν με την ατομική βόμβα, όπως το «Deadline» του Κλιβ Κάρτμιλ (Cleve Cartmill) που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1944 στο Astounding.

Tarzan of Mars του Τζον Μπλάντστοουν (ψευδώνυμο του Stuart Byrne, συγγραφέα περιπετειωδών ιστορικών εφ στα παλπ του '40 και του '50). Μετά το θάνατο του Edgar Rice Burroughs υπήρξε κάποια κίνηση για να ανακηρυχθεί επίσημα ένας διάδοχός του, και ο Byrne έγραψε το Tarzan of Mars, αλλά απορρίφθηκε από τους κληρονόμους του Burroughs. Και κάποια άλλα μυθιστορήματα του Ταρζάν, που κυκλοφόρησαν χωρίς επίσημη έγκριση, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 1966, με πιο γνωστή τη σειρά του Barton Werper (ψευδώνυμο του Πίτερ Σκότ): Tarzan and the Silver Globe (1964), Tarzan and the Cave City (1964), Tarzan and the Snake People (1964), Tarzan and the Abominable Snowman (1965) και Tarzan and the Winged Invaders (1965).

The Time Machine (1967) του Λάνγκτον Τζόουνς (Langdon Jones). Το διήγημα επρόκειτο να δημοσιευτεί στο τεύχος του Αυγούστου 1967 του New Worlds όταν ο τυπογράφος (και όχι ο εκδότης) αποφάσισε πως ήταν πολύ τολμηρό και δεν το τύπωνε. Τελικά τυπώθηκε δύο χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ, στη συλλογή του Ντέιμον Νάιτ (Damon Knight) Orbit 5.

New Worlds, Μάρτιος 1968. Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Μάικλ Μούρκοκ (Michael Moorcock) προσπαθούσε να σπάσει τα φράγματα που χώριζαν την εφ από τη συμβατική λογοτεχνία, πολλοί αναγνώστες δεν ήταν προετοιμασμένοι ν΄αντικρίσουν «ώριμη» ή «ενήλικη» λογοτεχνία σ' ένα περιοδικό εφ, και ιδίως το Ο Τζακ Μπάρον και η Αιωνιότητα του Νόρμαν Σπίνραντ (Norman Spinrad), που δημοσιευόταν σε συνέχειες. Μέσα στην αναταραχή που δημιουργήθηκε, το πρακτορείο αρνήθηκε να διανείμει το περιοδικό. Από τότε η διανομή δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, γεγονός που έριξε την κυκλοφορία και συνέβαλε στο κλείσιμό του.

Nueva Dimension, Ιούνιος 1970. Αυτό το ισπανικό περιοδικό, από τον Ιανουάριο του 1968 που άρχισε να εκδίδεται, βρισκόταν σε σύγκρουση με τις αρχές. Το τεύχος αυτό κατασχέθηκε από την αστυνομία ως επικίνδυνο για την ισπανική ασφάλεια.

More Devils Kisses (1977). Η ανθολογία «ερωτικών ιστοριών τρόμου», όπου συνέταξε ο Μάικλ Πάρι με το ψευδώνυμο Λίντα Λάβκραφ, ενόχλησε το Τμήμα Ηθών της Σκότλαντ Γιαρντ, που ζήτησαν να αποσυρθεί. Τα περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου καταστράφηκαν, λίγα όμως έχουν διασωθεί. Το διήγημα που ενόχλησε πρέπει να ήταν το «The Magic Show» του Κρις Μίλερ (Chris Miller), που αφορούσε κάποιους ασυνήθιστους τρόπους διασκέδασης σ' ένα παιδικό πάρτι, παρ' όλο που είχε ήδη δημοσιευτεί χωρίς να προκαλέσει διαμαρτυρία στο National Lampoon.

Species of articles